Slim Vakmanschap

Slim Vakmanschap en process management van het primaire werkproces

Proces management, LEAN en SAP implementaties hebben allemaal met het primaire werkproces te maken. Als process owner van het produktie proces, als business improvement manager belast met de implementatie van LEAN en als Change Manager voor een van de grootste SAP implementaties binnen Shell heb ik van nabij ervaren wat er bij komt kijken om een proces te implementeren.

Terwijl er vaak veel aandacht is voor de installatie van ondersteunende IT systemen of voor rapportages rondom de output KPI’s zit mijn focus met name op de mens in het proces. Hoe zorgen we ervoor dat medewerkers betrokken blijven, hun rol in het geheel blijven zien en verantwoordelijkheid nemen voor die stappen in het proces waar ze echt invloed op hebben? Hoe leren mensen in gestandaardiseerde werkprocessen?
De basis voor mijn aanpak en denken is gelegd gedurende een project dat ik binnen de Nederlandse Aardolie Maatschappij heb uitgevoerd en dat bekend staat als de Den Helder showcase. Dit is ook de basis geweest voor mijn masters studie Advanced Change Methodologies bij SiOO (zie www.sioo.nl).

Over mijn aanpak heb ik diverse gastcollege’s gegeven op de Universiteiten van Nijmegen, Enschede en Leiden. Daarnaast hebben Lars Rengersen en ik presentaties gegeven voor de Orde van Organisatie Adviseurs en de Theory U Community of Practice.

In mijn aanpak combineer ik concepten uit zowel Theory U en LEAN.