Theory U

Theory U van Otto Scharmer is een mooi methodologies framework om tot duurzame verandering te komen in complex systemen.

In 2007 was ik in de gelegenheid om de Theory U foundation course bij te wonen in Boston, USA. Vervolgens heb ik www.theoryU.nl opgezet als platform voor het uitwisselen van ervaringen, inzichten en ontwikkelingen over Theory U in Nederland. De website heeft een interessante ontwikkeling doorgemaakt zoals te zien is aan aantal unieke bezoekers:

Boeken en websites

Inzicht in Theory U kan verkregen worden door de volgende boeken te lezen:

 • Theory U, Leading from the future as it Emerges, Scharmer, 2007, SoL Of in het Nederlands: Theorie U, Leiding vanuit de toekomst die zich aandient, Scharmer, 2010, Christofoor
 • Presence, Human purpose and the filed of the future, Scharmer, Senge, Sue Flowers, Jaworski, 2004, SoL
 • Synchronicity, the inner path of leadership, Jaworkski, 1996, BK Publishers
 • The powr of Collective Wisdom and the trap of collective folly, Briskin, Erickson, Ott, Callanan, 2009, BK Publishers
 • Expeditie naar waarde, Academisch proefschrift, Paul Kloosterboer, 2011, Academic Service
 • In 2012 verschijnt er bij Kluwer de ‘Canon van het Leren’. Dit boek bevat een overzicht van de vijftig belangrijkste leerconcepten. Het Theory U hoofdstuk is door mij geschreven en bevat naast een samenvatting over Theory U ook een kritische reflective.

  Artikelen en informatie over Theory U kunnen ook gevonden worden op de volgende websites:
  www.ottoscharmer.com
  www.presencing.com
  www.theoryu.nl

  Toepassing
  Ik pas Theory U concepten toe binnen mijn vraagstukken op het gebied van veilig werken en SAP en LEAN implementaties. Een mooi voorbeeld is de Den Helder showcase zoals beschreven onder ‘slim vakmanschap’.

  Ik heb gemerkt dat het in industriele organisaties nog erg lastig is om de embodiment technieken zoals die binnen het social presencing theatre worden ontwikkeld toe te passen. In deze zin zet ik in op reflectie op het eigen handelen door middel van situatie of probleem visualisatie via video, cartoons of andere beelden.