RTV Utrecht meldt op haar website dat op 8 september een bouwvakker van een steiger is gevallen op een bouwproject in Eemnes. Klik hier voor het bericht.

Bouwvakkers vallen regelmatig van steigers. Vaak zijn de verwondingen ernstig, soms dodelijk. Op 1 september jl. was het ook al raak in Oosterhout. Een bouwvakker viel daar ook van een steiger en raakte daarbij ernstig gewond. In februari in Amsterdam valt een 22 jaar oude bouwvakker van een steiger 17 meter naar beneden: dood.

Hoe kan dit toch? Steigers worden veel gebruikt, zijn een geaccepteerd arbeidsmiddel om veilig op hoogte te kunnen werken en de eisen waaraan een steiger dient te voldoen zouden toch algemeen bekend moeten zijn. Vaak worden steigers gebouwd door gecertificeerde steigerbouwers en vinden er inspecties plaats voor in gebruik name en gedurende het gebruik. Vallen van hoogte is een van de meest voorkomende ongevalsoorzaken in Nederland. Ook geen nieuws. Dit allemaal wetende: hoe kan het dus toch steeds zo fout gaan?

De vraag is wat u er aan doet om het risico van vallen van hoogte en in dit geval van steigers te verminderen?

Is er goed nagedacht tijdens de voorbereiding van de klus wat er aan steigermateriaal nodig is? Anders komt het probleem in de uitvoering te liggen, komt het werk in de knel en ‘als het niet kan zoals het moet dan moet het maar zoals het kan’, met alle gevolgen van dien. Of denkt u dat het goedkoper is om zelf de steiger te bouwen: waarom een ‘dure’ specialist inhuren: zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Dit terwijl het bouwen van een steiger een vak apart is en kennis en kunde vraagt van de steigerrichtlijn zoals die door de VSB en Bouwend Nederland is opgeteld, zie: www.richtlijnsteigers.nl. Rolsteigers worden vaak opgebouwd zonder kennis te nemen van de handleiding die bij elke rolsteiger aanwezig hoort te zijn. Je medewerkers een cursus ‘rolsteiger bouwen’ laten volgen is geen overbodige luxe en kan veel elllende voorkomen.

Of denkt u het zal allemaal zo’n vaart niet lopen, in mijn bedrijf is nog nooit iemand van een steiger gevallen: mijn medewerkers weten echt wel wat ze doen. Een gevaarlijke aanname en daarmee een reflectie van de veiligheidscultuur in uw bedrijf.