De volgende films en documentaires bevatten scènes en/of een boodschap die mijn denken over veiligheid illustreren en/of ondersteunen.

Rashomon, 1950. Een Japanse film van regisseur Akira Kurosawa. In de film krijgt de kijker, via flashbacks, een gebeurtenis viermaal te zien steeds verteld vanuit een ander personage. Zeer relevant voor degene die ongevalsonderzoeken uitvoeren en niet in de kuil van ‘premature closure’ willen vallen. De film is onder andere gebruikt door Jurry in gastcollege’s aan de faculteit Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Nijmegen. Zie ook onder artikelen.

 

 

Mindwalk, 1990. Een prachtige film over systeemdenken met Liv Ullmann. Geregiseerd door Bernt Capra, de broer van Fritjof Capra, auteur van The Turning Point, 1982 en The web of Life, 1996.

Mindwalk laat zien hoe systeemdenken kan bijdragen tot het inzichtelijk maken van complexe problemen. Een mooie aanvulling op het boek Drift into Failure van Sidney Dekker, 2011

 

Dood door werk, Zembla 2011. Een indrukwekkende documentaire over arbeidsongevallen.

 

 

 

Dead Poets Society, 1989. Film waarin Robin Williams, als John Keating, leraar Engels, zijn studenten vanuit een ander perspectief onbevangen leert kijken. Zeer relevant voor organisaties of medewerkers die voornamelijk door een technisch-procedurele bril naar veiligheid kijken.

 

 

 

A few good men, 1992. Een film waarin korporaal Dawson, ondanks de vrijspraak voor moord op soldaat Santiago, toch oneervol wordt ontslagen. Zijn woorden na het uitspreken van het vonnis door de rechter laten zien waar het nemen van verantwoordelijkheid echt om gaat. Mooi materiaal als het gaat om het melden van onveilige situaties of het gedogen van onveilige werkpraktijken met als kernvraag: “Waar sta jij voor?”.

 

 

Ongelukken op het werk. Bekijk de uitzending van de Monitor van 3 september 2018. Een indringende reportage over ongelukken op het werk waarin o.a. inspecteur-generaal Marc Kuipers van Inspectie SZW aan het woord komt.