Als je de vakman zijn inbreng wilt laten geven en zelf wilt laten nadenken over veiligheid, vraagt dat wel om een volwassen benadering van je vakmannen en onderaannemers. Nu worden ze teveel als kleine
kinderen behandeld die regeltjes moeten volgen en gewoon moeten doen wat ze gezegd wordt: “laat het denken maar aan mij over”. Wij noemen dit ouder-kind gedrag en daarmee is het niet verwonderlijk dat leidinggevenden zich politieagent voelen: “ik heb het nu al honderd keer gezegd en ze luisteren gewoon niet”. Dan krijg je ook geen input hoe het veilig(er) kan en krijg je geen meldingen van (bijna-) ongevallen.

Voorbeeld

Het is ’s ochtends kwart voor zeven en we zitten in de keet koffie te drinken in Bedum. Aan de tafel zitten de uitvoerder van de hoofdaannemer en diverse vakmannen van onderaannemers. We zijn al een aantal dagen van de partij en langzaam begint men er aan te wennen dat in het start werk overleg dat we elke ochtend voeren, je vragen mag stellen en suggesties mag maken. Het is veilig om dat te doen. Op een gegeven moment zegt de grondwerker dat hij al een tijdje er tegen aan loopt dat hij met zijn voeten in de blubber staat als hij het gat graaft waar de betonnen fundering in moet komen. Het is glad en hij is al een paar keer bijna uitgegleden. Bovendien vervuilt hij met zijn vieze laarzen het pad waar de bewoners en anderen over lopen die daar dan over kunnen uitglijden. Het is ook nog eens veel werk om elke keer, aan het einde van de dag, het pad weer schoon te moeten maken. In het gesprek waardeert te uitvoerder de bijdrage, ze bespreken een oplossing en hij neemt direct actie: hij bestelt schoon zand dat in het gat kan worden gestort. De grondwerker is tevreden met de oplossing, de werkplek is veiliger geworden en hij voelt zich gehoord in zijn vakmanschap. In ons gesprek na afloop met hem komt de aap uit de mouw:
“Weet je, ik ben maar een grondwerker. Bijna altijd vertellen ze mij ’s ochtends waar ik moet gaan graven en dat is het. Niemand heeft mij ooit iets gevraagd over veiligheid of wat dan ook en in de bouw houd je dan je mond.”

 

Terug naar het overzicht van leidende principes