Een directeur maakt de muziek. De ‘tone at the top’ bepaalt hoe er in de organisatie over veiligheid wordt gesproken en of veilig werken als belangrijk wordt ervaren. Als jij veiligheid belangrijk vindt laat dat dan ook blijken in hoe je erover praat en in je daden. Als directeur ben je bepalend voor de cultuur in jouw bedrijf en taal en voorbeeldgedrag zijn daarbij essentieel. Als jij als directeur wilt dat je mannen veilig werken, dan betekent het omgekeerde dus ook: onveilig werken wordt niet getolereerd. Als je hier consequent in bent dan is de boodschap pas echt oprecht en duidelijk. Ja zeggen en nee doen is geen optie. Het niet accepteren van onveilig werken helpt je bovendien in het vinden van innovatieve veilige oplossingen. Hoe jij over veiligheid praat en het gedrag dat je laat zien, doen er toe: je medewerkers horen wat jij zegt en zien wat jij doet. Gebaseerd hierop vormen ze hun eigen overtuigingen.

Voorbeelden:

Alcohol en werk gaan niet samen. Veel bedrijven hebben afspraken dat er tijdens het werk geen alcohol mag worden dronken. Een prima afspraak. Maar hoe is dat dan voor de directeur die met een opdrachtgever een lunch heeft of na het tekenen van een contract op dit heugelijke feit wil proosten? In een van de veiligheidsprogramma’s die wij voor een groot telecom bedrijf hebben uitgevoerd kwam dit ook ter sprake en besloot de directeur om voortaan dus geen alcohol meer te nuttigen tijdens ‘zijn werk’. Bovendien maakte hij er gebruik van om dit aan zijn opdrachtgevers en onderaannemers duidelijk te maken. Zo begin je met het veranderen van een cultuur!

In het Groningse aardbevingsdossier worden vele schoorstenen vervangen door lichtgewicht schoorstenen. Een makkelijke manier om bij de schoorsteen te komen is met een hoogwerker of verreiker. Het wordt spannend als je van uit de bak niet bij de achterkant van een schoorsteen kan komen om bijvoorbeeld lood te verwijderen of aan te kloppen. Even on-aangelijnd de bak uit gebeurt dan ook regelmatig. Meestal gaat het goed maar als het fout gaat zijn de gevolgen niet te overzien. Wat doe je als directeur, die zegt dat veiligheid belangrijk is? Gedoog je de situatie en hoop je op het beste of zeg: zo wil ik niet dat we werken? Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf  uit Groningen en Mammoet Assen wilden niet ‘zo’ werken. Het resultaat: de ontwikkeling van een bak aan een verreiker waarbij je van alle kanten bij de schoorsteen kunt komen. De spin-off: een veiligere uitvoering van de klussen en ook nog eens een manier waarbij het sneller gaat met minder gedoe voor bewoners. Daarbij een heel duidelijk signaal naar alle medewerkers: onze directeur zegt dat veiligheid belangrijk is en hij doet er ook nog iets aan!

Het afgekeurde trapje. Jaarlijks worden ladders en trappen gekeurd. Niet voor niets want veel ongevallen in de bouw hebben te maken met vallen van trappen en ladders. Het zijn arbeidsmiddelen die je gewoon in orde wilt hebben. Maar wat doe je nu met een afgekeurde ladder: de schrootbak in of mee naar huis want daar kan ik hem nog wel gebruiken? En wat als je eigen medewerkers die bij jou om de hoek wonen jou op dat trapje zien?

Terug naar het overzicht van leidende principes