Veiligheid wordt nog wel eens weggestopt in een afdeling die HSE of VGM heet. “Als je iets over veiligheid wilt weten moet je bij onze KAM-coördinator zijn” horen wij vaak. Echter veiligheid gaat iedereen aan. Het is een onderdeel van de gehele bedrijfsvoering. Dus naast de directeur, de uitvoeder of supervisor hebben ook de calculator en de werkvoorbereider invloed op de veiligheid tijdens de operationele uitvoering. Vaak wordt in het voortraject al de basis gelegd voor het veilig of niet-veilig kunnen uitvoeren van een klus. Onveiligheid in de uitvoering wordt vaak onbewust gecreëerd. Ook op kantoor.

Veiligheid is van iedereen houdt niet in dat dit betekent dat er een gedeelde verantwoordelijkheid is voor een veilige uitvoering. Er wordt weleens gezegd: ‘gedeelte verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid’ en daarmee zijn wij het volledig eens. Uiteindelijk is de uitvoerder op de bouwplaats of de HMI op het offshore platform verantwoordelijk voor de uitvoering. En als het er op aan komt maakt hij de keuze.

Tijdens de bouw van een nieuwe school moeten kanaalplaten op de staalconstructie voor de eerste verdieping worden gelegd. De vrachtwagens van de toeleverancier komen achter elkaar naar de bouwplaats toegereden, waar de platen met een kraan van de vrachtwagen worden gehesen en op de staalconstructie gelegd. Wat blijkt? De kanaalplaten zijn in een andere volgorde geladen dan de volgorde waarin ze gelegd moeten worden. Het gevolg: vele extra hijsbewegingen op een al krappe bouwplaats en irritatie bij alle betrokken. De oorzaak? Geen focus op de uitvoering in de voorfase tussen werkvoorbereider, uitvoerder en toeleverancier. En het VGM-plan dat de KAM-coördinator met veel zorg had gemaakt? U kent het antwoord.

Terug naar het overzicht van leidende principes