Van 1984 t/m 2010 heb ik bij Shell gewerkt. De Shell tijd heeft een solide basis gegeven op het gebied van veiligheidsleiderschap. Niet alleen in de manier waarop je naar veiligheid kunt kijken, via het Hearts & Minds veiligheidscultuurmodel, maar zeker ook wat veiligheid betekent voor jou als leidinggevende. Wat betekent het om keuzes te moeten maken binnen het krachtenveld van productie, budget, planning en veiligheid? En waar bazeer je die keuzes dan op? Hoe sta jij als leidinggevende en mens hierin en hoe zien jouw medewerkers dit niet alleen in woord maar ook in daad? Dilemma’s vragen meestal niet om oplossingen maar om beslissingen en hoe doe je dat dan? Veiligheid is niet het gooien van de dobbelsteen.

Na mijn HTS Chemische Techniek in Dordrecht ben ik in 1984 bij Shell International gaan werken. Na in Nederland de basis kennis van het olie en gas produceren te hebben opgedaan heb ik vier jaar in Oman gewerkt. Hier heb ik twee jaar als operationeel leidinggevende in Yibal ervaren wat veiligheidsleiderschap in de praktijk betekent. In Brunei heb ik mij bezig gehouden met ‘special projects’ zoals ondersteunende documentatie voor operators, new technology planning en HSE audits. In Brunei was ik betrokken bij de introductie van het bowtie model. Ook werden in Brunei de eerste stappen gezet voor een prototype van een draagbare computer voor operators. De interesse in de gedragsaspecten die bepalend zijn voor succesvolle veranderingen was gewekt. De volgende vijf jaar in Aberdeen bij Shell Expro hebben mij de kans gegeven om in diverse rollen van veranderaar te functioneren. In 2002 zijn wij na 13 jaar buitenland weer in Nederland teruggekeerd en heb ik meegewerkt aan de vorming van Shell EP Europa, een samenwerkingsverband tussen 8 Europese Shell organisaties. Vervolgens kwam SAP op mijn pad en als change manager voor de Europese implementatie was ik verantwoordelijk de ‘user acceptance’. In de tussentijd heb ik via SiOO mij verder geprofessionaliseerd in het verandervak en heb in 2008 mijn masters in Advanced Change Methodologies gehaald. In 26 jaar Shell is veiligheid dag in dag uit de rode draad geweest en in 2010 kreeg ik de mogelijkheid om, samen met Kessels & Smit; The Learning Company, de basis te leggen voor een nieuwe veiligheidsprogramma binnen NAM; Bewust Leidinggeven aan Veiligheid. In 2010 ben ik gestopt bij Shell en heb ik Equitans opgericht.

Vanuit een oorspronkelijk technische achtergrond ben ik steeds meer gefascineerd geraakt door, en mij gaan toeleggen op, veranderkundige aspecten rondom de arbeidsveiligheid van werknemers in organisaties. Hierbij concentreer ik mij op de gedrags-, cultuur-en leiderschapsaspecten van veilig werken, leren van ongelukken en de betekenis van verantwoord opdrachtgeverschap

Mijn fascinatie zit rondom de vraag hoe het kan dat goed opgeleide werknemers toch ongevallen krijgen. Niemand wil een ongeval en toch gaat het regelmatig helemaal fout soms met de dood tot gevolg. Het is in Nederland bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat je ’s avonds gezond thuiskomt van je werk. De getallen spreken voor zich zelf. Zie mijn blog: ‘kille cijfers

Werken gaat gepaard met risico’s. En deze risico’s kennen we allemaal: werken op hoogte, in verreikers of op steigers, het hijsen van zware lasten, het werken in besloten ruimtes, zoals kelders en kruipruimtes of het werken in de nabijheid van al dan niet geschoorde pre-fab wanden. Ook de lange termijn gevolgen van kwartsstof, asbest, PUR schuim, Chroom-6, etc. resulteren in ernstige aandoeningen of een vroegtijdige dood. Ondanks alle RIE’s, TRA’s, VGM-plannen, etc. doen we toch onveilige handelingen en stellen we ons bloot aan onacceptabele risico’s: vaak gaat het goed, maar als het niet goed gaat zijn de gevolgen niet te overzien.

.